Dalit-vrouwen rechteloos

Klant Landelijke India Werkgroep

Brochure voor de Landelijke India Werkgroep over het lot van kasteloze vrouwen in India. De Dalit-vrouwen zijn regelmatig het slachtoffer van seksueel geweld, discriminatie, vernedering, uitbuiting, mishandeling en verkrachting.

Slachtoffers van seksueel geweld eisen hun rechten op

Sunita Devi heeft een zware prijs betaald. De prijs voor het leven op een stukje land dat mensen van hogere kasten willen hebben en geen kastelozen in hun buurt dulden. Velen hebben geprobeerd om haar familie te verjagen. Sunita heeft altijd geweigerd.

Op een avond was ze alleen in het veld en werd ze gevangen genomen. Ze werd uitgekleed, geslagen, met een mes toegetakeld en voor dood achtergelaten. Gelukkig werd Sunita gevonden en heeft ze de zware mishandeling bij de politie gemeld. Nu, tien jaar later, is de zaak nog in behandeling. Sunita vermoedt dat de verdachten steekpenningen betalen om de zaak in de doofpot te stoppen.

In India zijn honderd miljoen kasteloze vrouwen of Dalit-vrouwen als groep wellicht het slechtst af van alle vrouwen op de wereld. Dagelijks fungeren zij als menselijk doelwit: seksueel geweld, vernedering, discriminatie, uitbuiting, mishandeling, verkrachting en zelfs moord. Dalit-vrouwen hebben slechts beperkt toegang tot water, voedsel, onderwijs en gezondheidszorg en worden gedwongen tot mensonterend werk.

Ook in de kledingindustrie moeten Dalit-meisjes en -vrouwen het zwaar ontgelden. De arbeidsomstandigheden in de Zuid-Indiase kledingfabrieken, waar ook Nederlandse bedrijven zaken mee doen, zijn schokkend. De arbeidsters, in het bijzonder de Dalit-meisjes, zijn ‘moderne slaven’ en worden vaak geconfronteerd met seksuele intimidatie.

Brochure voor Landelijke India Werkgroep, mei 2014